Feestdagen en een koolhydraatarm dieet


De December maand is voor de mensen die een dieet volgen meestal erg zwaar. Al die heerlijke lekkernijen en dat vele eten. Maar zijn er eigenlijk ook koolhydraatarme lekkernijen voor de feestdagen?




Dit heb ik voor je opgezocht en wat lekker recepten gevonden.


Alternatief voor oliebollen
Ingrediënten: 
4 dl. water 
250 gr. bloem 
7/8 eieren 
100 gr. boter 
100 gr. rozijnen 
snufje zout 
olie om in te frituren 

Bereiding: 

Breng het water samen met de boter en het zout al roerend aan de kook en voeg - als de boter is gesmolten - alle bloem tegelijk toe. Blijf roeren tot een deegbal ontstaat die gemakkelijk van de pan loslaat. 
Neem de pan van het vuur en voeg een voor een de eieren toe, de volgende pas als de vorige geheel is weggeroerd! 
Voeg de rozijnen toe en blijf daarna nog enige tijd energiek roeren tot het deeg blazen gaat trekken (ouderwets kookboek he)   

Vorm balletjes van het deeg (gaat het makkelijkst tussen 2 lepels) en laat ze in de hete frituurolie glijden, bak in +/- 7 min. gaar. 
Op keukenpapier uit laten lekken en bestrooien met poedersuiker. 




Atkins oliebollen
Ingrediënten: 
Sinaasappelrasp 1 tl 
Sojameel 100 gr 
Eieren 4 
Water 100 ml 
Citroensap 1 el 
Water 100 ml 
Roomboter 25 gr 
Natrena Vloeibaar 
Kaneel 
Olie om te frituren 

Bereiding:

100 ml water in een pan verwarmen en boter daarin smelten. Voeg 20 kleine scheutjes Natrena vloeibaar en de sinaasappelschil toe. Voeg gezeefde sojameel al roerend toe. En blijf roeren op matig vuur tot het deeg een bal word die van de bodem loskomt.Schep het deeg in een kom en laat het 3 minuten rusten. Roer met deeghaken (of lepel voorzichtig) de eieren er 1 voor 1 door. Verwarm de olie en schep met bv. Een kleine juslepel of een eetlepel het deeg in de olie. Keer ze om zodra ze aan de opppervlakte komen en herhaal dit tot ze goudbruin zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Voor de siroop:Kook 100 ml water met zoetstof naar smaak. Voeg citroensap toe en laat 20 minuten zacht koken.Overgiet de oliebollen met siroop en bestrooi met kaneel.

Aantal koolhydraten bij 24 bolletjes: 1 gram per stuk
Tips:

Voeg ook wat kaneel door het deeg. Voeg cacao toe aan het deeg. Voeg fijngehakte amandelen, hazelnoten of macadamianoten aan het deeg toe. 



Gevuld speculaas
Ingrediënten:

- een vlavorm, doorsnede 24 cm
- wat boter om vlavorm in te vetten
- bakkwastje

- 2 eieren
- 250 gram amandelen gemalen
- 250 gram roomboter
- 1 dopje vanille-aroma
- 5 gram koekkruiden (2 theelepels)
- 3,5 theelepel zoetmiddel
- snufje zout
voor de afwerking:
- 1 eidoor
- 10 amandelen

Bereiding:


Roer met een mixer op de hoogste stand de roomboter romig (ongeveer 1 minuut), voeg daarna vanille-aroma en zoetmiddel toe. Roer nog 30 seconden door. Voeg de eieren één voor één door het botermengsel. Na elk ei 30 seconden doorroeren voordat je de volgende ei toevoegt. Mix de amandelmeel met het zout en koekkruiden en doe dit bij het botermengsel. Het kan zijn dat het botermengsel er geschift uitziet, maar dit komt met het toevoegen van de amandelmeel helemaal goed!
Doe het beslag in de vlavorm en verdeel dit gelijkmatig met de achterkant van een natgemaakte lepel. Roer nu de eidooier kapot en giet dit over het beslag. Strijk dit met het boterkwastje uit en leg ter garnering de 10 amandelen erop.

Verwarm de oven voor op 150 graden. Baktijd: 25 tot 30 minuten (de koek moet stevig zijn als je er op drukt)

Je krijgt een koek van ongeveer 1 cm hoog, waar 8 royale stukken uit te snijden zijn. Ieder stuk bevat dan 2,5 gram koolhydraat. Er zijn ook 10 stukken uit te snijden en dan kom je dus uit op 2 gram koolhydraat per stuk. Voor de heel zuinige onder ons kun je er zelfs 12 uitsnijden!


Pepernoten
Ingrediënten:

20 gram soja meel
20 gram proteine poeder. M-double you
of sojameel
40 gram roomboter
1 medium ei
mes puntje zout
ongeveer 2 theelepels zoetstof (vloeibaar)
speculaaskruiden naar smaak

Bereiding:
Alles goed mengen met de handen en kleine bolletjes maken op een ingevet bakblik.
20 minuten in een oven op 125 graden (hete lucht).
En 5 minuten op 150 graden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten