Wat zijn koolhydraten?



Koolhydraten is een verzamelnaam voor o.a. zetmeel en suikers. Ons lichaam heeft brandstof nodig om energie te kunnen leveren. De energie haalt ons lichaam voornamelijk uit deze koolhydraten. In ons lichaam worden de koolhydraten omgezet in glucose, die glucose wordt door het lichaam gebruikt als brandstof. 

Je hebt twee verschillende soorten koolhydraten. Samengestelde koolhydraten en enkelvoudige koolhydraten. 





Enkelvoudige koolhydraten
Deze koolhydraten worden razendsnel door het lichaam opgenomen, maar het effect is net zo snel weer uitgewerkt. Suiker is hier een voorbeeld van. Deze koolhydraten zorgen voor een pijlsnelle stijging van de insulineproductie. Het gevolg is dat de suikerspiegel enorm schommelt gedurende de dag, je voelt de energie door je lichaam stromen na het eten van enkelvoudige koolhydraten, maar na een tijdje (wanneer het effect van de koolhydraten is uitgewerkt) voel je je slap en futloos. Wanneer het metabolisme verstoord geraakt, produceert het lichaam een teveel aan insuline, en het teveel wordt opgeslagen als lichaamsvet. 

Voorbeeld: Wit brood, snoep, frisdrank.



Samengestelde koolhydraten
Deze koolhydraten worden geleidelijk in het bloed opgenomen, en hebben dus weinig effect op de suikerspiegel. Het gevolg is dat er veel minder insuline aangemaakt moet worden. Het risico op een overschot aan insuline (dat opgeslagen wordt als lichaamsvet) is miniem. Bovendien barst je gedurende de volledige dag van energie en krijg je niet te maken met schommelingen in je suikerspiegel.

Voorbeeld: Volkoren pasta, volkoren brood, groene groentes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten