Koolhydraten is een verzamelnaam voor o.a.
zetmeel en suikers. Ons lichaam heeft brandstof nodig om energie te kunnen
leveren. De energie haalt ons lichaam voornamelijk uit deze koolhydraten. In
ons lichaam worden de koolhydraten omgezet in glucose, die glucose wordt door
het lichaam gebruikt als brandstof.
Je hebt twee verschillende soorten
koolhydraten. Samengestelde koolhydraten en enkelvoudige koolhydraten.
Enkelvoudige koolhydraten
Deze koolhydraten worden
razendsnel door het lichaam opgenomen, maar het effect is net zo snel weer
uitgewerkt. Suiker is hier een voorbeeld van. Deze koolhydraten zorgen voor een
pijlsnelle stijging van de insulineproductie. Het gevolg is dat de
suikerspiegel enorm schommelt gedurende de dag, je voelt de energie door je
lichaam stromen na het eten van enkelvoudige koolhydraten, maar na een tijdje
(wanneer het effect van de koolhydraten is uitgewerkt) voel je je slap en
futloos. Wanneer het metabolisme verstoord geraakt, produceert het lichaam een
teveel aan insuline, en het teveel wordt opgeslagen als lichaamsvet.
Voorbeeld: Wit brood,
snoep, frisdrank.
Samengestelde
koolhydraten
Deze koolhydraten worden
geleidelijk in het bloed opgenomen, en hebben dus weinig effect op de
suikerspiegel. Het gevolg is dat er veel minder insuline aangemaakt moet
worden. Het risico op een overschot aan insuline (dat opgeslagen wordt als
lichaamsvet) is miniem. Bovendien barst je gedurende de volledige dag van
energie en krijg je niet te maken met schommelingen in je suikerspiegel.
Voorbeeld: Volkoren
pasta, volkoren brood, groene groentes.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten